Skip to main content

Cuba libre


Nauwelijks nog geacclimatiseerd in het Nederlandse, zat ik alweer met mijn bullen in het vliegtuig op weg naar Cuba. Terwijl ik nog even nadenk over mijn idealen en vooral mijn ecologische voetafdruk die met de dag groter wordt, is daar alweer Parijs. Mijn toekomstige groep zit op dezelfde vlucht, maar ik tracht me incognito te houden. Overbodig bij nader inzien, ik heb ook geen idee wie 'zij' zouden kunnen zijn, het vliegtuig zit vol met potentiele Nederlandse groepsreizigers. Ik val in een ongemakkelijke doch welkome slaap....
Air France landt zacht op Cubaanse grond. Eindeloze rijen voor de douane. Het doordringende snerpende geluid van het ontsluitingssysteem op de blinde deuren die na controle opengaan. Mensen verdwijnen in het niets terwijl achter hen de deur weer automatisch dichttslaat. Volgende.
Een doordringende rooklucht slaat op mijn longen als ik de bagageruimte inloop. Ik zie een paar Fransen gretig naar hun sigaretten grijpen. Ja, hier mag het nog. Sterker nog, de bordjes 'verboden te roken' worden eigenlijk comleet genegeerd.
De bagage laat eindeloos op zich wachten. Er wordt druk getelefoneerd met het zo typische Cubaanse accent, maar vooralsnog lijkt er geen schot in te komen. En dus is de boodschap: wachten. Een vrouw naast me tracht haar enorme koffer van de band te lichten, maar het ding beweegt niet. Met haar imponerende voorgevel kijkt ze vervolgens in de richting van een paar assistenten die werkeloos tegen een paal hangen. Haar blik veranderd. Iets zwoels, verlegens en een vleugje wanhoop... Een van de mannen komt aangespoed. Ze wijst met haar lange priemende nagel naar het enorme ding dat aan zijn zoveelste rondje is begonnen. Hij maant de vrouw professioneel tot kalmte, legt zijn hand met een veelbetekenende blik op haar onderarm en roept vervolgens een jongere man bij zich aan wie hij rap orders uitdeelt. Als meerdere grijpt hij de gelegenheid aan en knoopt een praatje aan met de enorme boezem. Veel hoger komen zijn ogen niet. De vrouw heeft echter andere prioriteiten en meldt nog even dat har bagage breekbaar is. De jongen trekt aan het gevaarte op de band, trekt nog eens, zet dan vol zijn lijf achter het ding. Hij kan nog net overeind blijven terwijl de koffer overhelt. De vrouw lacht hem gul toe. En wijst vevolgens in de verte. Of hij zo goed zou willen zijn om nummer twee ook even van de band te lichten?

Tegen de tijd dat ik buiten kom staat de groep al verzameld en wel klaar. Geen gids noch chauffeur te bekennen. Ik besef dat ik eigenlijk niet eens weet wie ons op komt halen. Handig. Ik vraag een willekeurige chauffeur buiten of hij weet waar mijn bus is. Hij loodst me naar zijn kantoortje. Ik zie een paar bekende gezichten. Zou ik goed zitten? Een hooggeblondeerde dame weet me te vertellen dat mijn organisatie helaas niet meer met hun busmaatschappij werkt. Maakt niet uit hoor, je moet nu twee deuren verder zijn, succes kind! Daar vind ik vijf kanariegele t-shirts in een verhitte discussie. Ze kijken om als ik binnenloop in de kleine rokerige ruimte. Een jongeling springt op. Marlien? Ja, dat ben ik. Ik krijg een vette omhelzing en een ' hola que bola? Ja, met mij alles goed. Een snel afscheid van zijn collegea en we manoevreren ons wederom door de massa wachtende mensen.

La Habana. Heerlijk om weer terug te zijn. Ik ben doodmoe. Ik kijk de zwarte nacht in, alle beelden trachtend te absorberen. De gids lijkt zijn schade in te willen halen en onderhoudt de groep met allerlei wetenswaardigheden over de stad. Ik zie een aantal vechten tegen de slaap. Hotel Plaza, gebouwd in 1909 en gelegen aan het centrale park is een hoogstandje van koloniale architectuur. Beroemdheden als Albert Einstein en Ana Pavlova zouden hier ooit gelogeerd hebben. Sippend aan het welkomsdrankje maken we even snel kennis met elkaar. Morgen weer een nieuwe dag.

Temperaturen loop hoog op in juli en augustus. Zelfs de Cubanen klagen steen en been over de hoge vochtigheidsgraad. Voor de salsales had iedereen zich licht gekleed. De ventilatoren draaiden op volle toeren. De zon teisterde het aluminiumdak boven ons hoofd. De leraren fris en fruitig, zetten er goed het tempo in. Er was geen houden aan. Na twintig minuten was iedereen doorweekt. Een zeer slanke lerares wees een dame erop dat ze een prachtige boezem hadden om het maximale te slepen uit de 'chiqui-chiqui', een schuddende beweging die je met de schouders maakt en de boezem prachtig uit doet komen. Maar ja, die schouderbeweging vervolgens coordineren met de heupbeweging.... De lerares verzucht naast me dat een moord zou doen voor zulke borsten. Ze kijkt naar haar kleine boezem en dan met onbegrip in haar ogen op naar mij: 'Hoe kan het nou dat iemand zulke prachtige welvingen niet weet te gebruiken'?

Comments

Popular posts from this blog

Negen jaar later

'Net als in de film' zong Toontje lager. 'Nine years later' verschijnt op het bioscoopscherm en de film maakt een bewuste sprong in de tijd. Ik zag mijn sprong niet aankomen. Wel waren het negen mooie, intense jaren waarin er tijd noch ruimte leek te zijn voor schrijven en het delen van mijn ervaringen op de sociale media. Ik kon het alleen maar be-leven.  Vandaag, nieuwsgierig naar mijn 'oude' verhalen, las ik over mezelf in andere tijden en gleed er een glimlach over mijn gezicht. Hoe mooi waren die jaren van rondreizen en ontdekken en ongekende vrijheid. Vandaag woon ik weer terug in mijn ouderlijk dorp. Verrijkt met een 'grote' liefde, een thuis in de bergen en de komst van twee lieve, prachtige dochters die mijn eindeloze inspiratie en leerschool zijn. Getekend door het verlies van een  'compa ñ ero'  en vader en het achterlaten van een land dat me zo dierbaar is.  Samen met mijn meiden leerde ik Nederland opnieuw kennen. Vanuit die wieg van...

Mate araucano, mandalas en hazenpantoffels

Terwijl ik mijn handen warm aan een overheerlijke ‘mate araucano’ bereid met koffie van de zaden van de algarrobo-boom, staar ik naar buiten. Het zicht reikt vandaag niet verder dan vijf meter. De bergen zijn in de wolken gehuld. Het was dan ook hoog tijd dat de kou zijn intrek kwam nemen. De afgelopen dagen waren buitensporig mooi en warm. De avonden fris en gevuld met de geuren van de herfst. Een aantal lokalen warenreeds voorbereid op het ‘ergste’. Wollen muts op, handschoenen aan. De Cordobes heeft het erg snel koud... Vanochtend kwamen de witte slierten als een vertraagde lawine over de toppen van de bergen van Achala rollen. Binnen een uur bevond ik me in een witte wolkenwereld. Het dorp en de rivier beneden me volledig onzichtbaar, de bergen zijn verdwenen alsof ze weg-gefotoshop-t zijn uit een landschapsfoto. De honden liggen, bij wijze van uitzondering, dicht tegen elkaar aan, elkaars warmte benuttend. Al wekenlang lopen kinderen door de velden te struinen op zoek naar ‘leña’,...

Magische kruidenbrouwsels, Nederlandse invloeden en de eerste nachtvorst

De winter is net een dag begonnen en het ijs staat hier op de droge vegetatie. 't Is fris vanochtend. Maar na de gure nattigheid is het heerlijk om de hemel weer kraakhelder te zien vandaag. Terwijl de laatste sterren verdwijnen achter het blauwe ochtendlicht en de maan getaag haar weg vervolgd naar de andere einder, word de wereld hier langzaam wakker. Het valt niet mee om vroeg op te staan. Het is lang donker en het bedje is heerlijk warm. Een koude douche neem ik al een paar weken niet meer 's ochtends, maar zelfs het water in mijn gezicht voelt ijzig aan. Ik kan geen droog hout vinden en besluit mijn ochtendmeditatie dan maar met een trui extra aan te doen. Ik slurp van mijn bakje dagelijkse thee gemaakt van 'carqueja', een wonderbaarlijk kruid waar ik het komende jaar vrienden mee moet zien te worden. Geen makkelijke taak, want mijn gehemelte staat stijf van de bitterheid die zich aan haar vastklampt en zelfs met slikken blijf die diepe smaak in de mond hangen. Het...