Skip to main content

Laatste loodjes...


Het is winter in Chili. Bontlaarzen zijn weer in de mode, bomen zijn in een diepe winterslaap. Vandaag heeft een waterige ochtendzon een weg door de ´camanchaca´, een dikke mist die in de koude maanden boven de kust van Chili hangt, gevonden. De terrassen stonden dan ook al vroeg klaar om de verkleumde Chilenen en toeristen te ontvangen met een warme glimlach.
Mijn verblijf in Zuid-Amerika loopt weer bijna ten einde! Na een prachtige drieweekse reis van Buenos Aires naar het hoge noorden van Argentinie waar de Quechua en de Aymara leven alsof de tijd heeft stilgestaan. Vervolgens dwars door het koloniale verleden van Bolivia, de steden Sucre en Potosi en het hoogtepunt van de reis, letterlijk en figuurlijk, vier dagen per jeep over de zoutmeren en surrealistische hoogvlakte ingeklemd tussen de Andesketens. De hoogte, winterkou (-12graden), het ijskoude water op je slaperige gezicht, ijs in de waterput, de immer aan hun jeeps sleutelende chauffeurs, onze comandante en chauffeur ´Ruddy´ altijd lachend en in voor een goede grap, de heerlijke verwennerijen van ´restaurante Fermina`, onze meereizende kokkin en haar dochter Fabiana, de adembenemende vergezichten en eindeloze eenzaamheid, een mengeling van extreme ervaringen die een onvergetelijke indruk achterlaten.

Morgen reizen we over land van La Serena de resterende vijfhonderd kilometer naar het zuiden, naar Santiago de Chili. Een reis van ´slechts´ zes uur. Aldaar gaan we nog een paar dagen genieten van deze enorme metropool van 6 miljoen inwoners met wijnbodega´s en ski-oorden om de hoek.
Op 12 augustus land ik dan weer in mijn vertrouwde vaderland! Vanaf 17 augustus trek ik tijdelijk in mijn ´eigen´ huisje in Oost in. In november pak ik mijn biezen weer en verruil ik Nederland voor de pampa´s van Argentinie!

Een warme ´abrazo´ vanaf de kust van de Stille Oeaan.

Comments

Anonymous said…
Wat een leven wat een avontuur! Zal de reisverslaving je ooit loslaten? Waarom eigenlijk? Je bent geen huisje boompje beestje type. Het eeuwige vakantiegevoel. Het vrije leven is prachtig met af en toe wat mindere kanten. Ik bewonder je. Kom nog eens langs in de Provence en anders tot ziens in NL.
Liefs van ons 3.
Frank
Anonymous said…
Hoi lieve Marleen, Ik kan het stukje van mijn lief alleen maar hardgrondig beamen: je hebt een geweldig avontuurlijk leven. Maar toch fijn dat je weer even in Nederland bent. Als ik moet vliegen, hoop ik met je te kunnen afspreken om bij te praten. Zou geweldig zijn!! Uiteraard ben je altijd welkom in ons stulpje (la stulp??:-) in la douce France voor een paar drankjes op een nazomers terras. We wonen er nu om de hoek. Dag lief, geniet van de laatste "loodjes".
Judith
Anonymous said…
leuk verhaaltje hoor marleen!
en tegekke fotos! (behalve die maurice dan !bah wat een vieze vent!)-grapje hoor-
nou misschien zie ik je hoofd nog het komende halfjaar,-wat ga je in godsnaam toch doen in nederland-
ach je redt je vast wel weer ,groetjes
van frank (andere frank!)
heyikhier said…
Hai Marleen,
Na onze ontmoeting vanmiddag heb ik je toch even gegoogled, want een e-mail adres had ik niet meer van je. Het was erg leuk je na al die jaren weer even te ontmoeten en bij te praten.
Mocht je nog geinterresserd zijn kijk dan eens op de volgende links voor wat foto's en een verslagje van Japan:
http://community.webshots.com/user/tusben
http://heyikhier.blogspot.com

Groetjes,
Arjan (abe005_272@hotmail.com)

Popular posts from this blog

Negen jaar later

'Net als in de film' zong Toontje lager. 'Nine years later' verschijnt op het bioscoopscherm en de film maakt een bewuste sprong in de tijd. Ik zag mijn sprong niet aankomen. Wel waren het negen mooie, intense jaren waarin er tijd noch ruimte leek te zijn voor schrijven en het delen van mijn ervaringen op de sociale media. Ik kon het alleen maar be-leven.  Vandaag, nieuwsgierig naar mijn 'oude' verhalen, las ik over mezelf in andere tijden en gleed er een glimlach over mijn gezicht. Hoe mooi waren die jaren van rondreizen en ontdekken en ongekende vrijheid. Vandaag woon ik weer terug in mijn ouderlijk dorp. Verrijkt met een 'grote' liefde, een thuis in de bergen en de komst van twee lieve, prachtige dochters die mijn eindeloze inspiratie en leerschool zijn. Getekend door het verlies van een  'compa ñ ero'  en vader en het achterlaten van een land dat me zo dierbaar is.  Samen met mijn meiden leerde ik Nederland opnieuw kennen. Vanuit die wieg van...

Mate araucano, mandalas en hazenpantoffels

Terwijl ik mijn handen warm aan een overheerlijke ‘mate araucano’ bereid met koffie van de zaden van de algarrobo-boom, staar ik naar buiten. Het zicht reikt vandaag niet verder dan vijf meter. De bergen zijn in de wolken gehuld. Het was dan ook hoog tijd dat de kou zijn intrek kwam nemen. De afgelopen dagen waren buitensporig mooi en warm. De avonden fris en gevuld met de geuren van de herfst. Een aantal lokalen warenreeds voorbereid op het ‘ergste’. Wollen muts op, handschoenen aan. De Cordobes heeft het erg snel koud... Vanochtend kwamen de witte slierten als een vertraagde lawine over de toppen van de bergen van Achala rollen. Binnen een uur bevond ik me in een witte wolkenwereld. Het dorp en de rivier beneden me volledig onzichtbaar, de bergen zijn verdwenen alsof ze weg-gefotoshop-t zijn uit een landschapsfoto. De honden liggen, bij wijze van uitzondering, dicht tegen elkaar aan, elkaars warmte benuttend. Al wekenlang lopen kinderen door de velden te struinen op zoek naar ‘leña’,...

Magische kruidenbrouwsels, Nederlandse invloeden en de eerste nachtvorst

De winter is net een dag begonnen en het ijs staat hier op de droge vegetatie. 't Is fris vanochtend. Maar na de gure nattigheid is het heerlijk om de hemel weer kraakhelder te zien vandaag. Terwijl de laatste sterren verdwijnen achter het blauwe ochtendlicht en de maan getaag haar weg vervolgd naar de andere einder, word de wereld hier langzaam wakker. Het valt niet mee om vroeg op te staan. Het is lang donker en het bedje is heerlijk warm. Een koude douche neem ik al een paar weken niet meer 's ochtends, maar zelfs het water in mijn gezicht voelt ijzig aan. Ik kan geen droog hout vinden en besluit mijn ochtendmeditatie dan maar met een trui extra aan te doen. Ik slurp van mijn bakje dagelijkse thee gemaakt van 'carqueja', een wonderbaarlijk kruid waar ik het komende jaar vrienden mee moet zien te worden. Geen makkelijke taak, want mijn gehemelte staat stijf van de bitterheid die zich aan haar vastklampt en zelfs met slikken blijf die diepe smaak in de mond hangen. Het...