Skip to main content

Zomervakantieperikelen

Gisteren liep ik dorstig een kiosk in in het stadje Puerto Madryn. Op mijn teenslippers - ja, 't is nog steeds zomer hier.  Terwijl ik de deur van de koeling opentrek om een fles water te pakken, valt mijn oog op een met stift geschreven papiertje dat haastig op de ruit is geplakt: pas op, deze deur niet zonder schoeisel openen. 
Het gebrek aan kleingeld is ook een nachtmerrie. Winkels kopen uit pure wanhoop op zwarte markten duur muntgeld op. En daarvan zijn een aanzienlijk aantal munten ook nog eens vals. Niet dat iemand zich daar veel van aantrekt. Muntgeld is muntgeld. Het is makkelijker om er vanaf te komen dan ze te vergaren. Dus, als je munten hebt, tracht je ze zo lang mogelijk te behouden. Het komt steeds vaker voor dat je in plaats van 10 cent twee snoepjes krijgt. De bus eist nog steeds gepast kleingeld. Dus je moet je je kleingeld 'managen'. Of lopen. Of een pakje kauwgum kopen om weer kleingeld retour te krijgen. En dan hopen dat ze dat kleingeld weer niet in snoepjes uitbetalen.....

Patagonie is vol aan het zomeren. De stranden aan de Atlantische kust zitten vol met gezinnen die genieten van het bijzonder warme weer hier in het zuiden. Vorige week stegen de voelstemperaturen hier tot 42 graden. Ongekend warm. Door de droogte was de havenstad tot een grote stofwolk verworden. De kinderen hebben nog tot begin maart vakantie, velen gaan naar de zogenaamde vakantiekolonies overdag, anderen worden bij tantes, oma's en opa's ondergebracht. Ondertussen hangen in de winkels de verplichte witte schooljassen alweer in de etalages. De ervaring leert dat aan het einde van het schooljaar de jassen er niet meer uitzien, de mouwen veel te kort zijn en het wit een soort van grauw-grijs is geworden hier en daar afgewisseld met een paar creatieve inktvlekken. 

Het land zucht onder de gebruikelijke corruptieschandalen en de economische crisis - die hier om een of andere reden in maart wordt verwacht.  Maar het lijkt er sterk op dat de Argentijn eerder meer dan minder geld uitgeeft. Je kan het maar allemaal opgemaakt hebben, is het motto hier. Niettemin beginnen de effecten langzaam voelbaar te worden. Ontslagen, veel minder toerisme. En een ontembare inflatie. De lieftallige Cristina K. is ook frequent op televisie te zien met een warm pleidooi om toch vooral vertrouwen te houden in Argentinie, de economie en niet op je geld te gaan zitten. 

Kortom, het leven kabbelt genoeglijk voort. De planeet doet zijn dagelijkse ronde en in deze barre tijden kan een beetje liefde geen kwaad. Geef je buurman, de hond, kat, je geliefde, de bakker, je juf, je broer en zus, je (klein)kind of de koe in het weiland eens een lekkere knuffel. Het is leuk, je wordt er vrolijk van en......het is gezond! Jawel. 

Een enorme koeienknuffel uit de drooglanden van Patagonie!

Comments

heyikhier said…
Ik wil ook weer terug naar Patagonië......
Arjan
Anonymous said…
Dacht ik je betrapt te hebben op onzin. Blijkt dat (ge)voelstemperatuur niet alleen bestaat bij kou en wind, maar ook bij hitte en vochtigheid. (zoeken op: Robert Steadman) Toch een beetje onzin dus, want nat is/was het daar niet.
grs. jack
Anonymous said…
Hoi Marleen,
lang geleden, leuk zo nu en dan je belevenissen te lezen. Moet nog wel eens denken aan gesprekken lang geleden met je in Equador over je toekomst ??
Wat een leven vol rijkdom aan ervaringen en avontuur.
Het ga je goed een hartelijke groet uit Friesland,
Peter van Vliet

Popular posts from this blog

Negen jaar later

'Net als in de film' zong Toontje lager. 'Nine years later' verschijnt op het bioscoopscherm en de film maakt een bewuste sprong in de tijd. Ik zag mijn sprong niet aankomen. Wel waren het negen mooie, intense jaren waarin er tijd noch ruimte leek te zijn voor schrijven en het delen van mijn ervaringen op de sociale media. Ik kon het alleen maar be-leven.  Vandaag, nieuwsgierig naar mijn 'oude' verhalen, las ik over mezelf in andere tijden en gleed er een glimlach over mijn gezicht. Hoe mooi waren die jaren van rondreizen en ontdekken en ongekende vrijheid. Vandaag woon ik weer terug in mijn ouderlijk dorp. Verrijkt met een 'grote' liefde, een thuis in de bergen en de komst van twee lieve, prachtige dochters die mijn eindeloze inspiratie en leerschool zijn. Getekend door het verlies van een  'compa ñ ero'  en vader en het achterlaten van een land dat me zo dierbaar is.  Samen met mijn meiden leerde ik Nederland opnieuw kennen. Vanuit die wieg van...

Mate araucano, mandalas en hazenpantoffels

Terwijl ik mijn handen warm aan een overheerlijke ‘mate araucano’ bereid met koffie van de zaden van de algarrobo-boom, staar ik naar buiten. Het zicht reikt vandaag niet verder dan vijf meter. De bergen zijn in de wolken gehuld. Het was dan ook hoog tijd dat de kou zijn intrek kwam nemen. De afgelopen dagen waren buitensporig mooi en warm. De avonden fris en gevuld met de geuren van de herfst. Een aantal lokalen warenreeds voorbereid op het ‘ergste’. Wollen muts op, handschoenen aan. De Cordobes heeft het erg snel koud... Vanochtend kwamen de witte slierten als een vertraagde lawine over de toppen van de bergen van Achala rollen. Binnen een uur bevond ik me in een witte wolkenwereld. Het dorp en de rivier beneden me volledig onzichtbaar, de bergen zijn verdwenen alsof ze weg-gefotoshop-t zijn uit een landschapsfoto. De honden liggen, bij wijze van uitzondering, dicht tegen elkaar aan, elkaars warmte benuttend. Al wekenlang lopen kinderen door de velden te struinen op zoek naar ‘leña’,...

Magische kruidenbrouwsels, Nederlandse invloeden en de eerste nachtvorst

De winter is net een dag begonnen en het ijs staat hier op de droge vegetatie. 't Is fris vanochtend. Maar na de gure nattigheid is het heerlijk om de hemel weer kraakhelder te zien vandaag. Terwijl de laatste sterren verdwijnen achter het blauwe ochtendlicht en de maan getaag haar weg vervolgd naar de andere einder, word de wereld hier langzaam wakker. Het valt niet mee om vroeg op te staan. Het is lang donker en het bedje is heerlijk warm. Een koude douche neem ik al een paar weken niet meer 's ochtends, maar zelfs het water in mijn gezicht voelt ijzig aan. Ik kan geen droog hout vinden en besluit mijn ochtendmeditatie dan maar met een trui extra aan te doen. Ik slurp van mijn bakje dagelijkse thee gemaakt van 'carqueja', een wonderbaarlijk kruid waar ik het komende jaar vrienden mee moet zien te worden. Geen makkelijke taak, want mijn gehemelte staat stijf van de bitterheid die zich aan haar vastklampt en zelfs met slikken blijf die diepe smaak in de mond hangen. Het...